مهم ترین بخش آسانسور است که عمل اصلی، یعنی ایجاد حرکت را در آسانسور ایجاد می کند. موتور های گیربکسی و موتورهای بدون گیربکس که اصطلاحا به آنها موتور گیرلس آسانسور می گویند و از معروف ترین برند های موتور آسانسور گیرلس می توان به موتور آسانسور زیلابگ و موتور آسانسور بلولایت اشاره کرد که هر کدام مزایا و معایب خود را دارند. موتور های موجود در بازار یا داخلی هستند و یا از کشورهایی مانند اسپانیا و ایتالیا وارد کشور می شوند.
- پیش از مطرح کردن حقایق جالب آسانسور ها باید بگوییم که مطمئنا در حالت نرمال و در شرایط عادی افراد به آسانسور و شیوه عملکرد این وسیله اهمین زیادی نمی دهند.
- همچنین در کف آسانسور هم آهن ربای دیگری قرار می دهند که مخالف آهن ربای دیوار است.
- مثلاً اگر ظرفیت کابین ۹۰۰ کیلوگرم باشد (یعنی آسانسور نفربر ۱۲ نفره چون متوسط وزن هر نفر ۷۵ کیلو گرم است) به اندازه ۴۵۰ کیلوگرم به اضافه وزن کابین در کادر وزنه، وزنه وجود دارد.
- موتور آسانسور در آسانسورهای کششی و پمپ هیدرولیک در آسانسورهای هیدرولیک ، عامل اصلی حرکت کابین آسانسور می باشد .
- عدم رعایت موارد فوق باعث افزایش احتمال سقوط آسانسور کارگاهی شده و جان افراد داخل مجموعه را به خطر می اندازد.
جالب است بدانید که اگر تنها یک نفر بتواند از آسانسور استفاده کند حداکثر مساحت قابل دسترسی کابین باید ۲۸/۰ مترمربع باشد. در حالت کلی نیز موتورهای گیرلس به دو دسته ی موتور گیرلس بشکه ای یا درامی و موتور گیرلس تخت یا دیسکی تقسیم میشوند. این نوع از موتورها، بدون گیربکس هستند و در ساختمان آنها از آهنرباهای دائمی استفاده شده است. این موتورها اشکالات خود را دارند از جمله اینکه ممکن است بعد از مدتی به علت قطع و وصل لحظهای برق به موتور آسیب رسد و از طرفی موجب اذیت شدن سرنشینان به دلیل شتاب و حرکت یک باره اتاقک شود.
ایراد دیگر این سیستم متغیر بودن سطح کابین با طبقات با بارهای متفاوت است چون به دلیل عدم اطلاع موتور از وزن کابین (پر یا خالی بودن آن) همیشه نیروی یکسانی به موتور وارد میشود. ایراد دیگر این سیستم آسیبهایی است که در دراز مدت به موتور به دلیل اتصال ناگهانی ولتاژ وارد و باعث کاهش عمر مفید آن میشود. ضمناً این شوک در هنگام استارت آسانسور باعث نوسان ناگهانیولتاژمیشود که نه تنها برای آسانسور بلکه برای سایر وسایل برقی مضر است. هر چند از این آسانسورها دیگر نصب نمیشود اما تعداد قابل توجهی از این آسانسورهای قدیمی در حال کارکردن هستند.
الکترو موتور گيربکس آسانسور ( Electro Motor Gearbox )
حقایق جالب آسانسور ها در اطراف ما آسانسور غدیر تولید کننده درب سماتیک، سلکوم و لولایی
این وسیله پس از ساخت، در سال های بعد تغییر و تحول زیادی یافته و این پیشرفت توقف ناپذیر است. این پیشرفت به حدی است که امروزه شاهد انواع آسانسور هستیم که قادر هستند تا سرعت هزار متر بر دقیقه حرکت نمایند. شرکت های آسانسور، اغلب در زمینه ی تهیه ی قطعات آسانسور تا انجام نصب مشتری های خود را حمایت می کنند.
آسانسور چیست؟ معرفی انواع آسانسور
این نوع آسانسور هم نیازی به موتورخانه ندارد ولی بر خلاف نوع قبلی آسانسور که محدودیت نفرات داشت، آسانسور پیچی محدودیتی برای حمل ندارد و این خود یک مزیت نسبت به آسانسور پنوماتیک می باشد . نوع بعدی آسانسور، آسانسور پنوماتیک یا می توان مدرن نام برد که مطمئنا همه ی شما این نوع آسانسور را دیده اید مخصوصا در خانه های دوبلکس و خانه های دو الی سه طبقه . نصب آسانسور نیاز به ایجاد چاه یا قرار دادن موتور خانه برروی پشت بام ندارد همچنین برای نصب این آسانسورها ، از برق تک فاز استفاده میشود که خطر برق گرفتگی را بسیار پایین میآورد. این نوع آسانسور افراد به صورت محدود به طور مثال تک نفره یا حداکثر 2 الی 3 نفر استفاده کنند زیر تحمل وزن این نوع آسانسور 220 کیلوگرم می باشد. شرکت آسانسور و پله برقی هیرو در زمینه سرویس و نگهداری آسانسور، آسانسور خودروبر، آسانسور هیدرولیک، آسانسور صنعتی، آسانسور روملس، آسانسور باربر و اخذ استاندارد ادواری آسانسور فعالیت میکند.
قیمت وزنه گالوانیزه به دلیل نوسان قیمت فلزات بکار رفته در آن ثابت نیست و البته که قیمت این قطعات بهصورت کیلویی محاسبه میشود. همانطور که مشخص است، این وزنهها در تعداد بالا استفاده میشوند، بنابراین تعداد آنها نیز در قیمت مؤثر است و همچنین قیمت این وزنهها در مقایسه با وزنههای چدنی و غیره مناسبتر است. کابین آسانسور شیشهای به دلیل شفافیت و طراحی ویژهای که دارد، محصولی لوکس و لاکچری محسوب میشود. رعایت استانداردهای مربوط به ضخامت و استحکام این نوع کابین امری ضروری است که تولیدکنندگان به آن توجه ویژه دارند. در انگلستان در سال 1823 دو معمار با نام “هامر” و “برتون” به عنوان یک جاذبه ی گردشگری، اتاقکی به نام اتاق صعود ساختند. این اتاق صعود در مرکز لندن بود و به واسطه ی نیروی بخار کار میکرد.
از دلایل دیگر میتوان به زیبایی کابین بالابر با آینه، تصور فضای بیشتر با وجود آینه، عدم توجه به گذر زمان تا رسیدن به طبقه مد نظر یا درهنگام گیر افتادن در آسانسور و مراقبت از اطراف به وسیله ی آینه اشاره کرد. از آسانسورهای صنعتی در مکانهای صنعتی همچون کارخانه ها، معادن، کارگاهها، ساخت و سازها و… استفاده میشود که میتوانند وزن بالایی از کالاها و افراد را تحمل کنند. در این موتورها نیروی محرکه بی هیچ واسطه ای به قرقره منتقل میشود و آسانسور به آرامی شروع به حرکت کرده سپس حرکت آن سریع میشود. در نهایت با رسیدن به طبقه ی انتخابی سرعت کاهش یافته و به وسیله ی یک سری کلیدهای القایی مخصوص کابین متوقف میشود، بنابراین ترمز فقط در هنگام توقف کامل عمل میکند. امروزه از این نوع بالابرها بیشتر استفاده میکنند وبه نسبت رایج تر مرجع هستند.