این مادربردها ممکن است که یک تراشه قفل نشده هم داشته یا نداشته باشند. اما آن مواردی که تراشههای قفل شده دارند، دارای VRM بسیار خوب با هیت سینکهای کارآمد برای اورکلاکینگ پایدار نیز خواهند داشت. برندهای مختلف مادربردهایی مخصوص کاربری گیمینگ یا طراحی تولید کردهاند که به درد کاربریهای دیگر هم میخورند.
یک مادربرد E-ATX میتونه از حداقل 3 تا 4 کارت گرافیک به شکل SLI یا CrossfireX پشتیبانی کنه. اگه میخواین بدونین چطوری میشه این کار رو کرد مقالهی آموزش اتصال چند کارت گرافیک به یک مادربرد رو بخونین. حداکثر ظرفیت رم در این مادر بردها خیلی زیاده و استاندارد اون برای مادربردهای مدرن 128 گیگابایته. خیلی از مادربوردهای E-ATX بهصورت پیشفرض کارت صدا و وای فای دارن و VRM قدرتمندشون اورکلاک رو بهینهتر میکنه. باتری CMOS یک حافظه رم غیر فرار است که در هر مادربرد وجود دارد و به دلیل نقرهای و گرد بودن، به راحتی قابل شناسایی است. این باتری وظیفه ذخیره سازی اطلاعات سخت افزاری مانند مشخصات پردازنده، رم، درایوهای دیسک، کارتهای گرافیک و غیره را در بایوس برعهده دارد و همچنین مسئولیت زمان و تاریخ صحیح را نیز برعهده میگیرد.
انتخاب RAM مناسب
حتی اگر اینطور هم نباشد میتوانید تا حد زیادی مطمئن باشید که وجهی که پرداخت میکنید از قیمت روز آن کالا بیشتر نیست. در واقع تعداد درایوهایی که میتوانید در سیستمتان نصب کنید به تعداد اتصالدهندهها (کانکتورهای) SATA روی مادربودرتان بستگی دارد. همچنین در مورد نسخه SATA باید بگوییم از آخرین نسخه آن یعنی نسخه ۳.۰ در مادربردهای جدید استفاده میشود که بالاترین سرعت را بین نسخههای دیگر SATA در انتقال اطلاعات دارد. سوکت با توجه به نوعی که دارد میتواند تنها پذیرنده برخی از پردازندهها باشد (مثلا فقط پردازندههای اینتل نسل ۱۲ و ۱۳) بنابراین هر مادربردی نه از تمام پردازندهها بلکه فقط از یک سری از آنها پشتیبانی میکند. ظاهر سوکت شبیه به مربع یا مستطیلی است که تعداد زیادی پایه سوزنیشکل را در خود جای داده با اهرمی در کنارش که برای نگه داشتن پردازنده در جایش است.
- یه راه دیگه موقع بالا اومدن ویندوزه ، هر کامپیوتری موقع بالا اومدن و قبل از نمایش لوگوی ویندوز ، اطلاعات مادربورد رو نمایش میده حدود چند ثانیه هست که شاید نتونید به درستی بخونیدش .
- بُردِ مادر یا مادربرد یا برد اصلی تخته مداری الکتریکی است که بخشهای گوناگون رایانه مانند واحد پردازنده مرکزی، حافظه دسترسی اتفاقی(RAM) و… بر روی آن سوار میشوند و قطعههای بسیار کاربردی و مهم دیجیتالی نظیر بایوس (BIOS) در آن قرار گرفتهاند.
- البته تعداد معدودی از مادربردها دارای پورت USB ۴.۰ نیز هستند که در حال حاضر جدیدترین نسخه USB است و از زمان معرفی شدنش مدت زیادی نمیگذرد (احتمالا در آینده در مادربردهای بیشتری به کار خواهد رفت).
- مادربردهای E-ATX دارای تعداد زیادی از اسلاتهای PCI-Ex است که بهطور کلی بیش از چهار مورد یا حتی بیشتر خواهد بود.
اگر شما قصد خرید یک مادربرد خوب و بهینه برای سیستم خود دارید، دانستن این نکات برای خرید مادربرد ضروری هستند. قبل از اینکه این نکات را باهم مرور کنیم؛ در نظر داشتهباشید که تفاوت در قیمت مادربرد وابسته به تعداد اسلات ها و کاربردی بودن آن اسلات است.اکنون برخی از مهمترین و کاربردیترین نکات برای خرید مادربرد را با هم مرور ميكنيم. برد اصلی یا بردپایه، معروف به مادربرد یکی از مهمترین اجزای سختافزاری در انواع سیستم هاست. از موبایلی که در دستان شما قرار دارد تا کامپیوتر شخصی شما و حتی تلویزیون ها همگی دارای این قطعه هستند. قسمتهای الکترونیکی مختلفی که با مدارهای گوناگونی به هم متصل شدهاند.
اسلات آیدیای (IDE)
بدون شک هر چقدر تعداد شیارهای PCI-E مادربرد بیشتر و نسخه آنها بالاتر باشد مادربرد هم قیمت بیشتری خواهد داشت. البته این با توجه به کاربری مادربردها تغییر میکند و هر مادربردی با توجه به سری، مدل و نوع کاربریاش دارای تعداد خاصی شیار PCI-E از یک یا دو نسخه خاص است. در حال حاضر دیگر خبری از شیارهای نسخه ۲.۰ و ۱.۰ نیست و تقریبا تمام مادربردها دارای شیارهای PCI-E از نسخه ۳.۰، ۴.۰ یا ۵.۰ هستند.
اسلاتهای پیسیآی (PCI)